Om mig

Jag heter Patrik Sandell, jag är född 1969 och uppvuxen i Hjälsta Enköpings kommun där jag också bor och driver min verksamhet.

Somliga i min omgivning kallar mig för konstnär, men jag känner inte till kriterierna för att kalla mig konstnär. Jag tror det ligger i betraktarens ögon. Intresset för form och material i kombination med hantverk har intresserat mig sen jag var liten. Jag fick då vara med i min pappas verkstad. Där fick jag känna mig för bland material och verktyg. Med det växande intresset har jag fått en bred hantverkskunskap som jag idag är tacksam för.

Jag har ingen konstnärlig utbildning utan är självlärd inom det området. 

Den huvudsakliga delen i min verksamhet har bestått av sedvanligt plåtslageri och bruksföremål. Utöver det har jag jobbat en hel del med hantverk och konsthantverk. Jag har på olika arkitekters uppdrag tillverkat ljuskronor och andra inventarier till bland andra Danmarks kyrka i Uppland, Skara Domkyrka, Adolf Fredrik kyrka och Karlbergs Slott i Stockholm.

 

2004 fick jag det stående uppdraget att tillverka filmpriset ”Guldbaggen” till Svenska Filminstitutets årliga filmgala. Det var första gången jag arbetade med koppar i konstnärlig form, och jag inspirerades av kopparns mjuka egenskaper.

Det var även då jag fick modet att förverkliga mina konstnärliga idéer som jag haft i många år. Att kunna skapa en känsla i materialet när man driver en plåt eller smider ett järn är nog det mest tillfredsställande du kan vara med om som skapare. Den känslan som jag får från en skulptur är säkert inte samma känsla som alla får. Jag tror att vi ser olika saker i konstverken, därför lämnar jag inte någon utförlig beskrivning av mina skulpturer utan låter betraktaren hitta just sin känsla.

2016 och 2017 fick jag äran att tillverka priset ”Guldliljan” som delas ut på Enköpings företagargala. 

De skulpturer som jag har skapat har jag skapat för mig och ursprungligen inte i syfte att visa för allmänheten. Flera personer har dock påpekat att jag bör visa dessa, så nu gör jag det.